“Akademisyenlerin Şirketleşmesi” konulu seminer düzenlendi
Akademisyenlere yönelik gerçekleştirilen çevrim içi seminerde akademik çalışmaların şirketleştirilmesi için atılacak adımlar ve izlenilmesi gereken yollardan bahsedildi.
Seminere İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Cemal Koyunoğlu, Niğde Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Battaloğlu, Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kocamaz, Genel Müdür Yardımcısı Feramuz Karaca, Malatya Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanı Özge Öztürk, Malatya Teknokent Mali İşler Uzmanı Perihan Çelik ve akademisyenler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Teknokent'in hem kurumsal hem de bireysel şirketler ile ortak olduğunu belirtti. Rektör Kızılay, Malatya Teknokent'i daha ileri bir seviyeye çıkartmak istediklerinin altını çizerek şunları söyledi:
“Teknokentler artık dünyada da ülkemizde de Ar-Ge’nin, üniversite sanayi iş birliğinin en önemli merkezleridir. Malaya Teknokent kurulduğu günden bugüne kadar çok güzel işler başardı ve başarmaya devam ediyor. Bizim hedefimiz daha iyisi. Türkiye’de kendinden söz ettiren ilk 5-10 Teknokent arasına girme gibi bir hedefimiz var. Şimdi bu noktada değiliz. Ama hedefimiz bu yöndedir.”
Rektör Kızılay, akademisyenlerin Teknokent'te şirket açmaları ve şirketi olan akademisyenlerin ise yeni şirket açacak olan akademisyenlere koçluk yapmaları önerisinde bulundu. Rektör Kızılay, akademisyenlerin Teknokent'te yapacakları girişimlerinde yanlarında olduklarını söyledi. Rektör Kızılay son olarak üniversite-sanayi iş birliğinin temellerinin Teknokentler olduğunu ve temelin sağlam olması gerektiğini belirtti ve destek olan sanayicilere, Teknokent çalışanlarına teşekkür etti.
“Akademisyen neden şirketleşmeli? Akademisyenin Teknokent'te şirket açması ile elde edeceği avantajlar nelerdir?” konularına ilişkin açıklamalar yapan Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kocamaz, Teknokent ekibi olarak 2016 yılından bugüne kadar hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Kocamaz, Teknokent'in kuruluşundan günümüze gelen süreç içerisinde giderek büyüdüğünü ve akademisyenlerin Teknokent için öneminden bahsetti:
“14 firma ile çalışmaya başlayan Teknokent, şu anda 70 firmaya ulaştı ve başvurular ile beraber 80’e yaklaştı. Bu sayı ile sanırım bölgenin en yüksek firma sayısına yüksek Teknokent'iz. Malatya Teknokent için akademik firmalar çok önemlidir. Bizim gözümüzde normal bir firmanın 10 altın değeri varsa akademik bir firmanın 100 altın değeri vardır. Çünkü akademik firmalar Teknokentlerin kuruluşunun asıl sebebini teşkil ediyor. Tekonokentler, üniversitede oluşturulan yüksek bilgi birikiminin sanayiye ülke ekonomisine kazandırılmasına eşlik eden yapılardır. Bizim gözümüzde bu iş, akademik bilginin ticarileşmesidir. Akademisyenlerin hepsinin birden şirket açması mümkün değildir. Kurulan şirketlerin kurulduktan sonra kesinlikle kapanmaması gerekiyor. Bundan sonraki hedefimiz bu toplantıların devamının gelmesidir.”
Şirketleşme stratejileri konusunda bilgi veren Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Feramuz Karaca, akademisyenlerin şirket kurma adımlarını ve belirlenecek temel stratejileri anlattı. Feramuz Karaca, ekip kurma, fon bulma, müşteri bulma ve geliştirme, fikri mülkiyet stratejilerini açıkladı.
Malatya Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanı Özge Öztürk, akademisyenlerin Teknokent'te şirket kurmak için alabilecekleri destek ve hibe programlarından bahsetti. İş fikrinin hangi destek programının kapsamında olduğu ve şartların sağlanması konularını açıkladı. TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Hibe Programı ticarileşebilir, yenilikçi fikirlerin TÜBİTAK tarafından 200 Bin TL’ye kadar desteklediği bir program olduğunu söyledi. Burada önemli noktanın iş fikrinin ticarileşebilir olması gerektiğinin altını çizdi.
Son olarak Malatya Teknokent Mali İşler Uzmanı Perihan Çelik, programa katılan akademisyenlere Teknokent'te uygulanacak vergi muafiyetleri ve kanuni haklardan bahsetti.
İNÜHABER Merkezi-Muhabir: Habibe Ödemiş
Benzer Haberler
Z Kuşağı konuşuldu
“Öğretmen öğrencinin gözündeki parıltıyı görmeli”
Bu fedakârlıklar örnek olmalı
Genç Ofis’in kurulması için iş birliği protokolü imzalandı
“Eğitim yöneticiliğinin en temel sorunu liyakattir”
“Eğitime yapılan katkı kutsal bir katkıdır”
“Akademisyenlerin Şirketleşmesi” konulu seminer düzenlendi
İNÜGAM tarafından "Türkiye-Asya İlişkileri" adlı konferans düzenlendi