Geçmişten geleceğe kültür aktarımı semineri
İnönü Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi (İNÜKATUM) tarafından “Geçmişten Geleceğe Kültür Aktarımı” konulu çevrim içi semineri düzenlendi.
Seminere; İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İNÜKATUM Müdürü Prof. Dr. Müge Karadağ, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Handan Belli, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali ile programın gerçekleşmesinde emeği geçen akademik ve idari personele teşekkür ederek seminerin verimli geçmesi temennisinde bulundu.
Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, seminerde yaptığı yayınları ve akademik hayattaki tecrübelerini aktardı. Araştırmalarının üç alanda ilerlediğini kaydeden Emine Gürsoy Naskali, çalışmalarını ilk olarak soyut ve somut kavramlar üzerine, ikinci olarak Osmanlıcadaki lehçeler, sözlükler, destanlar üzerine ve son olarak da siyasi tarih üzerine yaptığını belirtti.
Cumhuriyet Tarihi ve Soyadı Hikâyeleri kitabından bahseden Emine Gürsoy Naskali, Soyadı Kanunu çıkarıldıktan sonraki süreci anlattı. Soyadlarını aile reisinin seçtiğini ve soyadlarının ailenin karakterine, huyuna, mizacına, yaşadığı olaylara bağlı olarak seçildiğini ifade etti.
Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, kitabının çıkış noktasını şu sözlerle belirtti:
“90’ların sonu 2000’ler başında başladığım için kitabıma ikinci nesilden hikâyeler topladım. ‘Hayatta olan kişi kendi soyadı hikâyesini nasıl biliyor?’ bu sorudan yola çıktım ve pek çok hikâye topladım.”
Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, Türk Dünyası Bilmeceleri kitabının ise Batı Türkçesi, Doğu Türkçesi, Sibirya Türkçesi ve Kuzey Türkçeleri dillerinin bilmecelerinden oluşan kolektif bir çalışma olduğunu vurguladı.
Emine Gürsoy Naskali, bu alanda çok sayıda, en kapsamlı ve büyük derlemelerin Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye’de yapıldığının da altını çizdi.
Defin ve Uçmağa Varmak Kitabı’nda ise yaşam ve ölümü anlatan Prof. Dr. Naskali, baskıya hazırlanan son kitabında ise tebdili kıyafet ile ilgili bilgi verdi.
Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali katılımcıların sorularını yanıtladı. Haber-Kurumsal İletişim Birimi
Benzer Haberler
Bölge finali yarışması başladı
10 bin öğrenciye geri dönüşüm eğitimi
Güder’den Özdemir’e hayırlı olsun ziyareti
'Senin enerjin senin resmin' yarışması
Öğrencilere soru bankası dağıtıldı
Geçmişten geleceğe kültür aktarımı semineri
Polis ekiplerinden ‘Korsan ve Taklit Ürüne Hayır’ etkinliği
Trafik eğitimi verildi